Як відомо, законодавством* передбачено необхідність пайової участі замовника будівництва у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Зокрема, у м.Києві сплата пайового внеску на розвиток інфраструктури необхідна для прийняття в експлуатацію побудованих об’єктів, переведення жилих будинків (приміщень) у нежилі, присвоєння поштової адреси.

Порядок сплати пайової участі**, визначений Київрадою, періодично зазнає змін. Зокрема, з жовтня 2018 року чинні чергові зміни, якими встановлено зменшення розміру пайової участі замовників у розвитку інфраструктури міста Києва (понижуючий коефіцієнт).

Внаслідок цих змін, при розрахунку розміру пайової участі до кінця 2019 року передбачено знижку 20% (коефіцієнт 0,80) для нежитлових площ, розташованих на власних ділянках (а до кінця 2018 року діяв понижуючий коефіцієнт 0,50 як для житлових, так і для нежитлових площ).  

Не можна виключати прийняття Київрадою і в подальшому рішень, якими будуть надаватися ті чи інші знижки про розрахунку розміру пайових внесків.

Окремо зазначаємо, що практика застосування діючої та попередніх редакцій Порядку сплати пайової участі є досить різнорідною, та фахівці Адвокатського об’єднання «Фактор Права» мають значний досвід супроводження клієнтів з питань розрахунку пайового внеску, зменшення його шляхом зарахування мереж чи зарахування сплаченого внеску за іншими об’єктами, а також відповідних судових спорів у разі недосягнення згоди з Департаментом економіки та інвестицій КМДА.

Так, існують випадки незастосування понижуючих коефіцієнтів у разі оплати по завершенні року, в якому діяла знижка. Або непоодинокими є ситуації різного застосування бази для застосування коефіцієнту і відповідно - розрахунку пайового внеску. Також існували випадки відмови зарахування у сплату пайової участі об’єктів, переданих у комунальну власність, внаслідок чого виникала потреба їх повернення у власність забудовника.

Наші фахівці супроводжували зазначені та аналогічні проблемні питання і спори, пов’язані із розрахунком та сплатою пайового внеску, звільненням від його сплати або зарахуванням як оплати переданих місту мереж та об’єктів. На підставі успішного досвіду, ми готові надати юридичні послуги клієнтам, у діяльності яких виникають зазначені або будь-які інші питання у сфері розрахунку та оплати пайової участі у розвитку інфраструктури м.Києва.

_________________________________________________

*Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011р. № 3038-VI

** Порядок залучення, розрахунку розміру, використання коштів пайової участі замовників у розвитку інфраструктури міста Києва, затверджений рішенням Київської міської ради від 15.11.2016 № 411/1415, із змінами